Tuesday, September 1, 2009

Chicken Be Stubborn..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyanyang


Smalam blajar lagi satu resipi...Pesal nme dia pelik ae??..lantak lew...wawawawa...sebenarnya Begedil Ayam je pown...haha...even stubborn mksudnya degil bknnya gedil(seperti ejaan asal).. ada ak kisah???..

1. asas utamanya ialah ubi kentang...gila kentang.....dlm sekilogram r,bley dpt 30 ketul je.. skit je kan...ubi kentang tu potong r kepada beberapa bahagian...then jgn lupa basuh..(tu pown nk gtaw)..gaulkan bersama garam secukup rasa..
2.Panskan minyak...bila da pnas, campak ubi2 tadi dlm kuali...kita nk menggoreng nie..goreng sampai kekuningan..

3. ubi yang da digoreng tu,skunk kite nk lenyek2kan dia..ak pkai lesung batu je..lenyek smpai betul2 penyek, jgn kasi ada biji or berketul2..



4.
pas da abes penyek memenyek...kita g la, rebus ayam, bhagian dada ae...coz nk amek isi banyak..rebus sampai air kering...then biar bagi dia sejuk sikit.. Sebenarnya kalo kita x nk pkai ayam pown bley je, ikan ke udang ke...ikut ske la..procedure dia sama je





5. Bila ayam dlm periuk td da sejuk..boleh la kita perisi isi2 ayam tu, ke dalam bekas tadi yg berisi ubi yg da dipenyek...




6.
Pastu masukkan, daun sup daun bawang..bawang goreng...n kalo nk pedih telinga bley r bubug cili padi..hak3..ikut ske la..nk bubuh pe...cuma jgn banyak sgt, kang x nmpak rupa begedil..berserabut je plak..da masukkan semua bahan tambahan..boleh je, kita gaulkan semua, sehingga sebati...


7. da abes gaul...kita masuk ke proses, gentel menggentel, kepal mengepal...ikutla nk buat bentuk bintang ke, bulat ke..haha..lu pikir la sendiri bentuk begedil cne...



8. Then, da abes da dpt bola2 begedil tu, boleh la kita pukul telur dlm 2 biji cam2.. celup bola begedil tu, then goreng la... Siap!


0 comments: