Wednesday, January 19, 2011
Bebola sardin..
halllu..hallu...hallu.kembali lagi kite dalam rancangan 'Masak-masak Masuk mane???..masuk perut..'pandaiii..yalah..da bertahun tinggal sini.kena masak sendiri.takkan x reti2 masak lagi..at least boleh makan..oklah..ok!sekarang ak nk share sikit 1 resepi dengan korang..amacam, Central reflexes korang(CNS Page 48) da buat reaction??...mmgla x sedap mana...tapi atas tgn yg masak la..
benda nie senang..n boleh buat waktu lapar..time blajar, guna otak byk..boleh rest2 makan2 ngan ahli bait..tadehal!
Inti(sardin):
biasa pakai sardin dalam tin tu la kan.cam sardin kat sini putih..jadi kena rajin2 masak la ye..
bahan-bahan yang diperlukan:
-tin sardin yang berisi ikan sardin..(ikut kesesuaian kalau nk byk 10 tin pun xpe)
-telur rebus(2-3 biji)-Dilenyekkan dengan sudu..malas basuh lenyek dengan jari.
-roti putih(brunch/gardenia/toast)-Dicarik2 sehingga jadi kepingan kecil
-cili kering yang da dikisar
nk buat cne??
1.Panaskan minyak.dah panas masukkkan bawang putih, bawang merah.
2.Dah kuning2 bawang2 tu..masukkan cili kering yang dah dikisar...
3.tunggu sampai warne da matang..mknenya cm kalau baru letak dalam kuali merah dia merah remaja..tapi bile dah agak cm nk masak merah dia cam gelap2 sket..dah tu masukkan isi tin sardin tadi..
4.Kacau sampai sebati.Masukkan roti putih yang dah dikoyak2kan jadi kepingan2 kecil.xkesa.xyah risau.ada rupa nanti.pastu masukkan telur2 rebus yang dah dihancurkan2 kedalam kuali..gaul la sampai masak..
nape ada roti tu??hmm senang nnti nk bentukkan dia..jgn byk roti dari sardin,nnti x jadi nama dia bebola sardin
Kulit
korang perlukan telur yang dah dipecahkan,pukul sampai kembang.biar sat.
last thing bread crumbs!!!!!!!atau in Melayunya, serbuk roti..kat kedai ada, cari sendiri...
Goreng
ambil inti yang dah siap.pastikan da sejuk sikit..korang nk kepal2 nie..kang bijak g kepal2 time panas..kepal gune hidung!.
ambil inti tu,kepal2kan(bentuk2kan) jadi bulat ke pnjang ke love ke..ikut ske korang..pastu celup ngan telur yang dah dipukul tadi.then last thing salut dengan breadcrumbs..dah tu goreng la..smpai warnanya keperang-perangan..angkat.makan.
Makan
Cicah ngan sos boleh..mayonis ke..ikut selera dan perut anda..
p/s: maaf xde gambar,,tapi rasa sedap,luaran dia mcm nuget kat mesia..byg2 sendiri..dah masuk perut baru ingat nk tgkap gmbar..ahahhaha
lampu dapur ditutup.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment