Friday, September 16, 2011

Kari Ikan Secret Garden..



hye girls and guys yg da pandai memasak..hehe ^o^

nama resepi tak ley blahkan...heheh..im sorry, aku tengah giler cter nie sekarang ok!..*ye,aku lmbat..org lain da lama layan*.holidayhup nie aku da try cube buat kari atau orng penang panggil gulai..gulai ikan jaaa..hik3..takpa ahh pelan2...actually mmg sama je ngan gulai2 ikan biasa..so x payah risau laa..aku x letak hyun bin*^,^* pun dlm gulai tu...sje nk bg sedap nama..ahahah..utk beginnernoob pun ley try...senang je!


p/s: yg nie x guna santan..:)

1.Goreng bawang putih dan merah yg dah ditumbuk kasar.Kasar means, tumbuk takdelah sampai jadi cecair/halus..tumbuk bg pecah2 da la....dalam 6-8 biji ke..:)ha!kalau nk tmbah bunge cengkih ke ,bunga lawang..pe benda ke..masuk time nie laaa..goreng semua sekali..


2. dah kekuningan bawangnye masukkan sejumlah air..aku nk bg dlm ukuran milimeter aku x tau..tapi agk2 korang ..tapi jgn penuh sampai periuk..kire suku periuk dah la..setengah periuk pun jgn,sebab kita akn tmbah air asam n air lagi nnti..:))


3. pastu...lepas da masukkan air tu,masukkan je rempah kari ikan..3 peket*mama ckp lagi kalau x guna santan, kena buh rempah byk sket*..macam makan utk 5-6 orang..pastu kacau...sampai naik minyak..naik minyak tu kire smpai nmpak ada minyak laa.time tu nk masukkan serai pun ok..pastikan serai diketuk dengan hammer...hahah..ketuk ah ngan lesung batu..


4.Mama ckp kalau nk bg naik minyak cepat..perlahankan api..mule2 tu dr step 1st tadi api kuat,,so, bile da masukkan rempah kari..kacau sket,perlahankan api..then biar naik minyak..


5.da naik minyak..boleh tmbah air asam..atau asam gelugor...air asam tu diambil dr perahan asam tu tapi kite tmbah air sket...masukkan..then tmbah air biasa lagi utk amount yg kite nak la kan..ikut periuk laaa..pastu tunggu didih sat la


6.dah didih mcm meruap2 gitu..masukkan ikan...kalau ade kepala..masukkan kepala lu..pastu diikuti bahagian2 lain..tunggu sampai ikan tu agk da masak,then masukkan jugak bendi*i love it* and tomato...biar sat..*hmm,rase tak kari kita tengah gelegak gelegak sekarang??..hehhe*


7.pastu bila dah nak tutup api..last2 sekali amek cabai/cili hijau yg besaq dan masukkan ke dalam periuk tu bersama taburan daun sup daun bawang.Siap!

This is not how does it look..but it much better than this....ahahah..have a taste!(source)

pasni bley lah belajar buat benda lain lak.....:))oh, sorry sebab xde gmba..sebab malas lah nk amek gmbar tangan kotor-kotor..ahhahah...but I can say that its look really like SECRET GARDEN..eh, cmne tu??..muahahah..=D

Till here, tata!

0 comments: